Canyella, una aroma universal

La canyella és una espècia que s’obté de certs arbres del gènere Cinnamomum, com el canyeller blanc o el canyeller de la Xina: n’és l’escorça assecada i enrotllada. Segons l’espècia de la que s’ha obtingut, l’anomenada “branca” de canyella té una consistència semblant al paper, fràgil i trencadissa, o bé es dura, gruixuda i fosca i s’enrotlla en una doble espiral. Aquesta darrera, anomenada càssia, és la més coneguda i utilitzada tot i que no amb aquest nom, ja que té una aroma més potent i és més econòmica, però és la primera, que a partir d’ara anomenarem canyella a seques, la més apreciada pels entesos: la seva aroma és més subtil, més delicada, amb notes florals, de clau i vainilla a part de la típica aroma a “canyella”, el responsable de la qual es el cinnamaldehid. Prové de Sri Lanka, de l’arbre anomenat canyeller de Ceilan (Cinnamomum zeylanicum o verum).

La canyella és una de les espècies més usades actualment a tot el món, sobretot en rebosteria pel seu gust dolç. A casa nostra també gaudim d’una llarga tradició de fer-la servir per condimentar plats de carn, un costum que els àrabs van introduir a Europa durant l’edat mitjana. Si viatgem cap a l’orient, veurem com la canyella és part indissociable de la majoria de mescles, ja que ajuda a arrodonir-ne els sabors. Combina especialment bé amb fruites com la poma o la pera, amb la xocolata, les cremes i els arrossos, així com els rostits i estofats. També aromatitza la llet, el te i el vi calent. Sobre la manera d’usar-la, es pot posar sencera a principis de la cocció o bé mòlta al final.

La canyella també gaudeix d’una llarga llista de propietats: és digestiva, estimulant, vermífuga i es creu que ajuda a regular el nivell d’insulina i a lluitar contra les afeccions respiratòries. A més, se li atribueixen efectes afrodisíacs…

Nom tècnic: Cinnamomum zeylanicum

Català: canyella
Castellà: canela
Francès: cannelle
Anglès: cinnamon
Hindi: dalchini
 
 

No saps on trobar-ne? Visita MASALA ONLINE!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *