Cardamom, la joia de l’Índic

El cardamom és una espècie de la família del gingebre, molt fresca, càlida i picant, formada per unes baines de color verd brillant que contenen una munió de llavors negres i molt dures. Tant la càpsula com les llavors són fortament aromàtiques i s’usen en una gran varietat de plats d’arreu del món.

Tot i que l’interès per la cuina exòtica i la moda dels gintònics aromatitzats amb espècies han contribuït a popularitzar el cardamom i ara ja es troba a tot arreu, aquest segueix sent una de les espècies més cares que existeixen per, entre altres motius, les condicions ambientals determinades que requereix la planta i que en limiten el cultiu i també el fet que la collita s’ha de fer manualment i a mida que les càpsules van madurant. Després aquestes es sotmeten a un procés de fixació del color i s’assequen. A vegades i depenent de la varietat també es sotmeten a un procés de blanquejat (el producte resultant és el que es coneix com a cardamom blanc). Finalment també existeix el cardamom negre, però es tracta d’una espècie diferent.

Sobre l’origen de l’espècia, aquesta prové de l’Índia, on se segueix utilitzant en abundància en curris, arrossos (és una de les espècies clau del biryani) i també per aromatitzar el te. De l’Índia es va estendre cap a l’Est fins a Xina, on se la considerava una espècie de panacea contra molts mals, i també cap a l’Oest fins a la Mediterrània passant per Pèrsia; en aquestes regions encara avui és molt apreciat el cafè amb cardamom. A Europa hi arribà de mans dels víkings, que en van estendre l’ús pels països nòrdics, sobretot en rebosteria. (O es que us pensàveu que els panets al cardamom eren una invenció recent?)

A la cuina el cardamom es pot fer servir mòlt o bé sencer (es pot aixafar una mica amb el morter abans). Per moldre’l, el millor és fer servir un molinet de cafè, ja que les llavors de cardamom són molt dures i poden trencar els molinets manuals. També es recomana moldre’l al moment: els seus olis són especialment volàtils. Sobre les quantitats, cal ser prudent i no passar-se si no volem que amagui la resta d’aromes: dues o tres baines seran suficients per un plat d’arròs, per exemple. En el te o el gintònic, amb una o dues per persona bastarà.

Nom tècnic:
Elettaria cardamomum

Català: cardamom
Castellà: cardamomo
Francès: cardamome
Anglès: cardamom
Hindi: elaichi

 
 

No saps on trobar-ne? Visita MASALA ONLINE!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *