Càssia, la canyella de la Xina

La càssia o canyella de la Xina és una varietat de canyella provinent d’un arbre de la regió d’Indoxina, el canyeller de la Xina (Cinnamomum obtusifolium). No és rar confondre aquesta espècia amb la que normalment anomenem canyella, però si agafem les “branques” d’una i altra hi veurem diferències: mentre que l’escorça d’una és prima i trencadissa, la de la càssia és més gruixuda i dura. També l’aroma és una mica diferent, més càlida, picant i penetrant i amb més olor “de canyella” que la canyella de Ceilan.

Tot i que aquí associem la càssia als postres i dolços, a l’Àsia aquesta s’usa en plats de carn, curris i salses. Mostra d’això és que és una de les espècies que forma part de la famosa mescla xinesa de les “5 espècies” i també del garam masala indi. Al ser més tosca i per tant més barata, la càssia és el que normalment es ven com a canyella (sobretot si és mòlta) a Occident, i és per això que si ens donen a olorar l’una i l’altra és la que segurament preferirem per aromatitzar els nostres plats, la que de seguida reconeixerem com a canyella. Però més enllà de l’aroma cal tastar-la, posar-la a prova a la cuina, per ser conscients de les diferències entre ambdues i veure què aporten a cada preparació, a on hi queda millor una i a on l’altra.

A la cuina, la càssia la podem trencar fàcilment amb un morter i usar-ne els fragments per endolcir un arròs, una confitura o un te, per exemple. Si la fem servir en pols, és millor afegir-la al final de la cocció, a la llet merengada, a un magret d’ànec, a la crema catalana…

Nom tècnic: Cinnamomum obtusifolium

Català: càssia, canyella de la Xina
Castellà: casia, canela de la China
Francès: casse
Anglès: cassia
Hindi: dalchini
 
 

No saps on trobar-ne? Visita MASALA ONLINE!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *