Chaat masala, un condiment per llepar-se’n els dits

Avui us presentem una mescla d’espècies molt curiosa amb la que s’amaneixen molts dels entremesos, amanides i entrants a l’Índia, una mescla anomenada चाट मसाला (chaat masala) i que literalment vol dir “espècies que us faran llepar els dits”. Sona bé, oi?

És una mescla molt popular a les llars però és al carrer on guanya protagonisme, ja que és amb ella que els venedors ambulants rematen els seus plats (que ells anomenen “chaat”): a les patates, a la fruita tallada, a les panotxes, a les salses… un toc de chaat masala els torna més gustosos. I addictius!

Vegem el secret del chaat masala. Entre els principals ingredients d’aquesta mescla hi trobem espècies sorprenents com l’ajwain o el mango en pols, que hi aporta el punt àcid, d’altres de conegudes però que mai sobren com el comí o el pebre negre, que hi dóna el punt picant, i una espècia sorprenent, la sal negra, que no deixa de ser una sal però que des del punt de vista del gust té un aroma sulfurós degut al seu alt contingut mineral (sulfur d’hidrogen i sulfat de ferro entre altres) molt apreciat sobretot pels vegetarians, ja que recorda una mica a l’aroma d’”ous podrits” de les fonts termals. No és, però, gens desagradable, i barrejat amb la resta d’espècies és una capa de sabor més que arrodoneix el conjunt. És interessant saber que és també un condiment molt valorat en medicina ayurvèdica al que se li atorguen propietats digestives i antiflatulents. Una mescla a descobrir!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *