Clau, intens i indescriptible

El clau és una especia amb una aroma embriagadora i particular i uns usos d’allò més variats a la cuina. Segurament a casa en tingueu al vostre especier, ja que tot i ser una espècia exòtica (prové de les illes Moluques!) és també molt popular a casa nostra. Però, us heu parat mai a observar-la de prop? A experimentar amb ella? Sabeu com fer-la servir?

Comencem per la seva fisonomia. Si ens hi fixem, veurem que no és ni un fruit ni una llavor, sinó una gemma, el botó d’una planta d’on està a punt de brotar una flor. És en aquest moment, just abans que s’obri, quan s’aprofita per recol·lectar l’anomenat clau. Posteriorment, aquest es deixa assecar i ja es pot utilitzar.

Del clau, en destaca la seva potent aroma i, d’aquesta, un component principal, l’eugenol, en un 70-80%. El resultat és una espècia que podríem descriure com a picant, refrescant, astringent i, per què no, anestèsica: l’eugenol és el responsable que se’ns adormin lleugerament les terminacions nervioses de la boca. Si a això hi sumem les seves virtuts antisèptiques no és estrany que la majoria de col·lutoris l’incloguin entre els seus ingredients.

A la cuina, el clau és ideal per aromatitzar plats de carn, brous, salses, arrossos… Compte, un o dos són suficients si no volem que emmascari la resta d’ingredients! També es pot fer servir en pols, per exemple en rebosteria, i si el combinem amb pebre negre, cardamom, canyella, nou moscada… estarem una mica més a prop d’un bon curri.

Nom tècnic: Eugenia caryophyllata

Català: clau
Castellà: clavo
Francès: girofle
Anglès: clove
Hindi: laung

 
 

No saps on trobar-ne? Visita MASALA ONLINE!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *