Fonoll, una planta gens vulgar

El fonoll (Foeniculum vulgare) és potser la planta més entregada, la que més s’aprofita, i tanmateix continua sent una gran desconeguda.  I no és perquè sigui exòtica ni res semblant: precisament és d’origen europeu i es troba per tot el continent. Segur que passejant pel camp, al marge d’algun prat, n’heu identificat alguna per l’olor anisat que desprenen les fulles.

De la planta se’n menja la base, que forma una mena de bulb, fresc en amanides o bé cuit o a la brasa. Les fulles, similars a l’anet, perfumen plats de peix i carn, sopes i formatges. Es recomana collir-les just abans de fer servir, ja que de seguida es marceixen i perden tot el seu aroma. I els fruits, mal anomenats llavors? Aquests els trobem, entre altres, en alguns curris, sobretot de l’est i el sud de l’Índia, en escabetxos o com a un dels ingredients de la famosa mescla xinesa de les “5 espècies”.

Però a Masala l’ús que més ens agrada és com a “freshener”. Que què és això? Doncs simplement certs fruits o fulles, per exemple la menta o l’anís, que es masteguen després de menjar per deixar bon gust de boca. Aquí aquest costum s’ha perdut, però en altres països com l’Índia és ben vigent, i a casa nostra ara ho coneixem de la mà dels seus immigrants: sí, ho heu endevinat, es tracta precisament d’allò que ofereixen en un platet juntament amb el compte als restaurants indis. Si us hi fixeu veureu que normalment és fonoll, moltes vegades ensucrat. I és que el fonoll, a part de perfumar l’alè, té propietats digestives. Així que preneu nota, si teniu convidats: res millor que una infusió de fonoll després d’un dinar pesat!

Nom tècnic: Foeniculum vulgare

Català: fonoll
Castellà: hinojo
Francès: fenouil
Anglès: fennel
hindi: moti saunf

No saps on trobar-ne? Visita MASALA ONLINE!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *