gaiwan

El gaiwan: presentació

De la mateixa manera que no hi ha un sol te sinó mil tipus i varietats, també són nombroses les maneres que hi ha de preparar aquesta beguda arreu del món depenent de quins siguin els costums i els gustos de cada país. I clar, a diferents, maneres, diferents utensilis. A Masala aquest mes el dediquem al gaiwan, un objecte xinès molt adequat per preparar te si disposem d’una mica de temps i ganes de gaudir-lo en profunditat.

Un gaiwan està composat de tres peces: el cos principal, amb forma de tassa, un suport amb forma de plat i una tapa. Són normalment de ceràmica, tot i que també se’n troben de vidre. El primer que observem és que és de mida especialment petita. No hem dit que era un lloc on preparar el te? Bé, sí, però quin te? Tot i que hi podem preparar tot tipus de tes i infusions, aprofitareu al màxim el gaiwan si:

 • Es tracta d’un te de fulla sencera. La raó d’això és molt simple: si el te o herba és molt picat (per exemple el te verd japonès o el rooibos) el gaiwan no el filtrarà bé i us n’acabarà la meitat a la tassa.
 • Es tracta d’un bon te: els tes de qualitat, especialment els oolongs i els verds xinesos, es poden reinfusionar vàries vegades, una acció que consisteix a aprofitar les mateixes fulles per preparar una nova tassa. Cada reinfusió és diferent i ens descobreix una nova cara d’aquell te, a més que ens ajuda a conèixe’l amb profunditat. Amb un gaiwan, cada reinfusió és molt fàcil de fer i ens en permet vàries de seguides degut a la mida reduïda del vas.
 • I ara ve la segona observació. Si no té nansa… com s’agafa? Doncs amb una mica de pràctica, fent servir el “plat” com a suport per evitar cremar-nos i aguantant amb un dit la tapa inclinada que alhora fa de filtre i evita que caiguin les fulles al vas. Complicat? Les primeres vegades sí, però després la practicitat i rapidesa compensen les cremades i vessaments del principi.

  I el te, on el servim? Doncs bé, si bé podem fer servir el propi gaiwan per beure’ns-el, una altra opció és abocar el líquid o bé en un recipient que després farem servir de gerra per servir (un “acumulador”) o bé directament a cada vas. En aquest últim cas es recomana fer servir vasos de mida petita i mirar de repartir equitativament la infusió.

  0 replies

  Leave a Reply

  Want to join the discussion?
  Feel free to contribute!

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *