Gulash

Després que a la família no els convencés l’arròs aromatitzat amb alcaravia que vaig fer per donar-los a conèixer aquesta espècia típica del nord d’Europa, vaig decidir treure l’armament pesat: el gulash! Però ah, amics, trobar una recepta que valgui la pena quan es tracta de plats tan coneguts és difícil i cal anar amb compte si no vols cuinar la turistada de torn. Així que després de molt investigar he arribat a les següents conclusions:

– El gulash no es un sol plat sinó molts, de consistències i noms variats (pörkölt, gulyásleves…), que es cuina no només a Hongria sinó també als països veïns.
– Els ingredients també varien segons la regió i els gustos del cuiner, però n’hi ha alguns que són bàsics: ceba, pebre roig i carn, normalment de bou o vedella. L’alcaravia, doncs depèn. Jo, trobo que hi dóna un regust àcid d’allò més interessant.

I com que el gulash no deixa de ser un estofat, l’he adaptat a la recepta del nostre estofat de vedella, raig de vi negre inclòs:

Ingredients per a 4 persones:

600 g de carn de vedella o bou per fer estofat
2 o 3 cebes grans, tallades
3 o 4 cullerades de pebre roig dolç o picant
1 cullerada de llavors d’alcaravia
oli, sal
1 raig de vi negre (opcional)

01 Salem la carn i la sofregim en una olla. Reservem.

02 A la mateixa olla tirem l’alcaravia i, al cap d’un minut, la ceba. Sofregim.

03 Quan sigui cuita hi tirem el pebre roig sense deixar de remenar perquè no es cremi, i al cap d’un moment hi afegim la carn. Remenem.

04 Ara, si volem, hi podem afegir un raig de vi i, tot seguit, uns 100-125 ml d’aigua (que no acabi de cobrir). És el moment de tapar i deixar-ho coure durant 1 hora o més, controlant el nivell d’aigua.

Es recomana deixar reposar el plat unes hores o inclús cuinar-lo el dia abans. Sobre l’acompanyament, el clàssic són les patates.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *