Hibisc: del te de karkade a l’aigua de Jamaica

La flor o rosa de Jamaica, també dit cànem de Guinea o directament “hibisc”, és una planta, un hibisc, originari de l’Àfrica que es cultiva en moltes zones de clima tropical del món per la seva flor de color roig. En concret, de la flor se’n recol·lecta el calze just abans d’obrir-se, que un cop sec s’infusiona en aigua freda o calenta per obtenir-ne una beguda de color vi molt atractiva, saludable i refrescant.

A Egipte, el Sudan i països veïns, zona d’origen de la planta, aquesta infusió es consumeix calenta o freda com a beguda habitual o en celebracions, l’anomenen karkade, o bissap al Senegal. A l’Amèrica llatina és també molt popular, sobretot a Mèxic i al Carib. Es pren normalment freda, a vegades amb sucre i aromatitzada amb gingebre i altres espècies, llimona o fins i tot amb una mica de rom a Jamaica. Se la coneix com a sorrel o agua de Jamaica.

També es pot trobar barrejada amb te, especialment a la Xina i altres països asiàtics. Moltes mescles herbals o tes aromatitzats l’inclouen en els seus ingredients perquè ajuda a compensar gustos: l’hibisc té un punt amarg i àcid i notes de fruita vermella, a més de tenyir la infusió amb el seu color vermell. Actualment i per raons similars la flor d’hibisc també es fa servir en cocteleria.

Sobre els seus beneficis per la salut, a la planta se li atribueixen propietats diürètiques i depuratives i fins i tot laxants, i és una bona font de vitamina C i antioxidants. El seu consum està contraindicat a les embarassades i lactants.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *