Iced tea, mil maneres de refrescar-nos aquest estiu!

Arriba el bon temps i tots comencem a buscar alternatives refrescants a les nostres begudes habituals. En el cas del te, la influència americana ens ha ensenyat que existeix una beguda anomenada “iced tea” o te glaçat, omnipresent a totes les barbacoes d’aquell vast país (o això sembla). Però en què consisteix exactament? Com es prepara? Ah, aquesta és la qüestió precisament: doncs de mil maneres diferents! A partir d’aquí segur que més d’un pensarà que som una colla de blasfems, però pels que sigueu atrevits, seguiu llegint…

Per començar, tenim nombroses opcions sobre el te a utilitzar: negre? verd? Pur o aromatitzat? I quin aroma? Sembla evident que la resposta és “el que més ens agradi” però moltes vegades no ens atrevim a provar, potser perquè ens falta una empenteta, escolteu, escolteu: és difícil que un te glaçat quedi malament! Sí, ho diem així amb tota impunitat, però és que us considerem igual d’oberts de mires que nosaltres i amb la capacitat d’apreciar els diferents estils d’infusió pels seus atractius particulars. I si un te no ens queda com ens agradaria, segur que el següent serà millor!

Però seguim amb el ventall d’opcions. Ja ens hem decidit per un te negre pur ben robust, o potser per un rooibos perfumat amb aromes de fruita madura. Acaben aquí els ingredients? No necessàriament; de fet segons a qui li preguntis et dirà que te’n falta un de ben bàsic: el sucre! Endolcir el nostre te amb sucre o mel és una opció ben raonable que dependrà exclusivament de com ens agradi a nosaltres i no és en cap cas un sacrilegi. També podeu contemplar la opció d’afegir-hi suc de llima o llimona, fulles de menta o alfàbrega, espècies vàries, fins i tot crema de llet o llet de coco com fan a Tailàndia.

I ara ve el quid de la qüestió: l’infusionem en calent i el deixem refredar o directament en fred? Doncs depèn: nosaltres us recomanem provar-ho de les dues maneres i veure com el preferim, perquè, i això s’ha de tenir clar, el resultat no és el mateix: quan l’infusionem en calent (com si féssim un te tradicional, vaja), a part que necessitem molt menys temps, minuts tan sols, per extreure totes les partícules solubles de les fulles, aquestes pateixen un procés de cocció que modifica el gust i les aromes del te. En canvi, això no succeeix si el te s’ha preparat directament amb aigua freda: el resultat és una infusió no tant aromàtica, més afruitada i suau (que segurament no requerirà tant sucre, compte!) i amb un color translúcid preciós. Ara bé, necessita força més temps d’infusió, dues hores mínim, amb l’avantatge, això sí, que quan l’acabem d’infusionar ja el tenim fred i a punt de servir, mentre que si el te infusionat en calent el volem prendre immediatament haurem de recórrer a glaçons que inevitablement aigualiran la beguda. A l’hora de preparar te glaçat cal doncs un mínim de previsió i ajustar les proporcions segons la manera de preparar-lo que pensem fer servir.

I després de tota aquesta xerrameca… a experimentar! Vet aquí unes quantes idees per començar:

– El “sun tea” és una manera de preparar te glaçat que aprofita l’escalfor del sol per infusionar les fulles. Aquestes les heu de posar amb aigua en un recipient transparent i tapat al sol durant 3-5 hores, i refrigerar-lo en acabat.
– Si voleu tenir el te preparat pel dia següent, una manera és deixar-lo infusionant tota la nit a la nevera!
– Doneu-li una altra volta als vostres tes glaçats afegint-hi una mica d’alcohol: l’últim crit en cocteleria original!
– No us quedeu només en els tes: proveu també altres begudes! El rooibos, la flor de Jamaica, l’espígol, les infusions de fruites… Quines més coneixeu?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *