Sèsam, una petita bomba nutricional

El sèsam és la petita llavor de la planta Sesamum indicum. És una llavor amb un alt contingut en oli (un 50%) i molt rica en nutrients com el calci, el magnesi o la lecitina entre d’altres. Es menja cru, preferentment torrat, que és quan allibera tot el seu aroma. De sèsam, n’hi ha moltes varietats, les més conegudes de les quals són la blanca, la daurada i la negra.

El sèsam es coneix des de l’antigor, se n’han trobat llavors a les mil·lenàries ciutats de la vall de l’Indus que daten del 2000 aC. Durant segles ha estat un ingredient molt present a l’Orient mitjà i també a l’Índia i l’Àsia, que n’utilitzaven el seu oli per cuinar. A casa nostra és probable que fossin els àrabs els qui introduïssin aquesta llavor que ells anomenaven “alcholcholen”; un vestigi d’això és l’actual nom de la llavor en castellà: ajonjolí.

Avui dia el sèsam es troba pràcticament a totes les cuines del món, que l’han adoptat en nombroses preparacions pel seu gust agradable de fruits secs i les seves propietats beneficioses. En pans i pastes, en amanides, en dolços, acompanyant el sushi, en forma de pasta en la tahina… També l’oli que se n’extreu és exquisit, molt aromàtic i valorat tant en cuina com en l’àmbit de la salut i l’estètica. Es tracta d’un oli molt ric en antioxidants, molt usat en cremes i per fer massatges. És també molt estable quan se l’escalfa, cosa que el fa adequat per cuinar a foc alt i per conservar els aliments.

Nom tècnic: Sesamum indicum

Català: sèsam
Castellà: sésamo, ajonjolí
Francès: sésame
Anglès: sesame
Hindi: til

 
 

No saps on trobar-ne? Visita MASALA ONLINE!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *