suribachi

Suribachi, un morter especial per moldre espècies en gra

Cada cultura desenvolupa els utensilis segons la seva manera d’entendre la cuina i els ingredients. En el cas del morter, potser un dels utensilis més antics i universals, el seu viatge de cultura en cultura per tot el món ha anat acompanyat d’un seguit de canvis per adaptar-lo als materials i als ingredients de cada zona. Així, trobem el molcajete mexicà o el lesung indonesi, fets tradicionalment de basalt, de forma còncava molt pronunciada ideal per matxucar verdures i fer-ne salses, el woduro ghanès de fusta, de grans dimensions i pla per dins, dissenyats per preparar el fufu, o els petits morters de granit, més plans, de l’Índia anomenats kharal, ideals per esmicolar espècies seques.

I a Japó? Allà també van fer la seva interpretació del morter i així va sorgir el suribachi, un morter de ceràmica en forma de bol, no massa profund, i amb un interior estriat pensat per moldre sobretot llavors i espècies en gra com el mill o la soja i fer-ne salses i pastes. Un altre ús tradicional és el de moldre-hi les llavors de sèsam juntament amb sal per preparar el gomasio, un condiment que en els últims anys s’ha posat de moda a Occident per les moltes propietats del sèsam i per l’avantatge que ajuda a reduir el consum de sal.

Tant si és per preparar gomasio o altres menjars japonesos o per adaptar-ne el seu ús a la cuina d’aquí, el suribachi és una bona incorporació a la cuina per la seva versatilitat, ja que no sempre es disposa d’un molinet per a cada espècia i el nostre morter tradicional no sempre és adequat per triturar segons quines espècies més dures.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *