tulsi

Tulsi, l’herba sagrada

L’herba tulsi, तुलसी en hindi (Ocimum tenuiflorum), és una planta de la família de l’alfàbrega i la menta que mica en mica es va introduint a Occident a través d’allò que en diuen medicina alternativa. A l’Índia, d’on prové, fa mil·lennis que es coneix i es venera per la seva simbologia religiosa (està dedicada al déu Vishnu i a la seva companya Lakshmi) i també per les nombrosíssimes propietats curatives que li atorga l’Ayurveda.

Diu el Bhagavata, un dels textos fundacionals més importants de l’hinduisme, que al regne espiritual de Vaikuntha totes les plantes de flors despleguen les seves meravelloses i transcendentals fragàncies però tot i així no deixen de ser conscients de la grandesa de la austera i humil tulsi, la preferida del Senyor, que es guarneix amb fulles d’aquesta planta. Així mateix els devots de Vishnu i Krishna reverencien l’herba tulsi, que forma part de molts rituals i, per extensió, de la vida diària dels fidels, que la cultiven i sempre la tenen a mà.

Com a planta medicional, l’herba tulsi té una llarga llista de propietats: adaptògena, vermífuga, antioxidant, antiinflamatòria, antibacteriana…, és adequada, o això afirma el saber popular, per tractar des de l’acne i els problemes de la pell fins a la caiguda del cabell o les picades dels insectes, contra els que, com les seves germanes aromàtiques, és un magnífic repel·lent.

Aquí a la nostra terra és una planta difícil de trobar fresca, però per sort seca ja es comença a distribuir (fins ara només es trobava a les farmàcies i herboristeries i en forma de comprimits). Ja podem, doncs, preparar-nos una infusió de tulsi o afegir-ne una mica al té (té una olor molt agradable que recorda a la menta o la regalèssia) i així gaudir de les seves virtuts.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *